Teemablogi sissekanded

31.12.2017

Ajast ja aastast

Kõigepealt meeleolu loomiseks: Lund langeb ja äärelinnamajade pimedate akende taga magavad võõrad elud. Koju kõndides mõtlen neile, kes kunagi lõikasid nii sügavale naha alla, et nende jäljed ei kao sealt kunagi, aga on ikkagi peaaegu kõik läinud või on alles vaid miski, mis isegi pealispinda vaevalt puudutab, sealt jälge jätmata maha libiseb. 11:52 31.12.2017 kanalilt Toidutegu 5

02.12.2017

Piparkookide tellimine 2017

Piparkoogitaigen on valmis - tere tulemast tellima!Meie piparkoogitaigen on tehtud ligi sajandivanuse retsepti järgi, katteks valge šokolaad ning looduslikud toiduvärvid. Kinkekarbis piparkoogide hind (300 g) = 18 eurot. Kilohind (ilma karbita) = 50 eurot. Koostis: nelk, kardemon, kaneel, muskaatpähkel, munad, või, searasv, sooda, suhkur, nisujahu, valge šokolaad, looduslikud toiduvärvid. Tellimiseks kirjuta eva@perenaine. ee. 17:36 02.12.2017 kanalilt Eva köögis 1

24.11.2017

Oven-roasted duck with plums and red onions

We love duck in our house. It's just as easy to cook as your regular Sunday chicken roast, but because it's less common, somewhat pricier and much bitter, it has a more festive feel to it. We don't cook duck for weeknight dinners, but for weekend roasts and entertaining at home, it's such a worthy bird. 12:08 24.11.2017 kanalilt nami-nami: a food blog 8

22.11.2017

Armastusest, sõnadest ja varjunditest. Kõrvitsa-pähklikringel.

Kirjaniku ja orjapidaja jaoks on inimene materjal. (Jüri Kolk) Novembriöö tuul kohiseb latvades. Õunapuulehed keelduvad okstelt lahkumast. See november on teistsugune. Kirjutan nüüd iga päev. Kirjutades äratan argipäeva ellu. Aga ka see, mis on liiga suur, vajab vahel teistsugust, elavat ja hingavat tähendust, sest maailm on täis kulunud sõnu, mis on kaalult nii kergeks muutunud, et haihtuvad õhku juba enne välja ütlemist. 22:17 22.11.2017 kanalilt Toidutegu 5

26.10.2017

Mul oli üks ilus rõõm. Õuna-pohlakook

Mul oli üks ilus rõõm. Mäletad, ma rääkisin, et lähen loovkirjutamise kursusele? Nagunii ei mäleta, aga vahet pole. Igatahes käisin ja oli väga kasulik, ainult läbi sai just siis, kui parajasti täiesti ägedaks läks. Üks kirjutamisharjutus on 10 minuti kirjutamine, milles on sul üks fraas või lausejupp ning kirjutad kümme minutit kätt tõstmata (kogu see kirjutamie käib nimelt käsitsi) ja teksti toimetamata. 21:02 26.10.2017 kanalilt Toidutegu 5

23.10.2017

Pildiraamat

Pildikesi BrĂĽsselist :)Kohvikuid Vanalinna Happeninge Kulda ja karda Liha Peaaegu Umamit :) SeeniJa muidugi šokolaadi!Ilusat sĂĽgist! 15:09 23.10.2017 kanalilt Juc ja Co 7

29.09.2017

Päikeseloojangusinised päevad ja sidruni-vanilli toorkook

Õhk on päikeseloojangusinine. Sellist värvi pole olemas, ütlete. Päikeseloojang on kollane, punane või roosa, ütlete. Vaadake tähelepanelikumalt. Õhk. Valgus. Taevas. Tuul. Meel. Nad kõik on praegu seda tooni. See on varasügise värv, natuke eba-eestilik, sest niisuguseks varjundiks on päike siin laiuskraadil enamasti kas liiga kõrgel või liiga madalal. 20:21 29.09.2017 kanalilt Toidutegu 5

18.09.2017

SĂĽgisesest BrĂĽsselist

Augusti lõpus oli siin veel nii soe, et ühel ilusal päeval, kui lastel veel kool ei käinud ja minu töö veel alanud polnud, sõitsime mere äärde Knokkesse. Knokket peetakse põhjamere St Tropeziks ehk siis selline peen vaprate ja ilusate rand. Linn ise ei tundunud eriline vaatamisväärsus, aga rand oli väga mõnus. Hästi lai, kaetud valge liivaga, ääristatud mõnusate baaridega. 20:32 18.09.2017 kanalilt Juc ja Co 7

30.08.2017

Kuidas me perega BrĂĽsselisse kolisime

Kuskil suve alguses tegi Euroopa Parlament mulle ettepaneku nende juurde tööle tulla. Arutasime asja Henriga ja otsustasime, et miks ka mitte. 11:54 30.08.2017 kanalilt Juc ja Co 7

20.08.2017

Rukki-kohupiimakook mustikate ja pohladega

Magate, inimesed? Magate ja ei näegi, kuidas öötaeva taustal mustendava sakilise metsamüüri tagant tõuseb Taevasõel. On soe. Vapsik ajab soliidselt sumisedes mingeid omi asju. Ristiga õnneämblik ripub võrgus ja ootab kannatlikult ohvreid. Ritsikad saevad suveöölaulu. Ööhulgused lobistavad tiigis. Varem sadanud vihm nõrgub piisk piisa haaval lehtedelt maha. 22:49 20.08.2017 kanalilt Toidutegu 5

13.08.2017

Tomati-juustupirukas

Tahate öelda, et ma pean varsti tööle minema? Ei, appi! Puhkus on kulgenud suhteliselt suurepäraselt. See tähendab mitte midagi tehes. Ent ärge laske end mu väljendusviisist eksitada. Mittemidagitegemine on täiesti aktiivne ajaveetmisvorm. Loomulikult ma tegin vihtu, korjasin mustikaid, keetsin moosi, kastsin tomateid, käisin täditütre juubelil, jooksin, sõitsin rattaga, lugesin läbi virna raamatuid. 22:52 13.08.2017 kanalilt Toidutegu 5

20.07.2017

Kuidas valida jäätisemasinat

Viimasel ajal olen saanud palju küsimusi teemal millist jäätisemasinat osta. Kirjutasin sel teemal ka oma jäätiseraamatus; kopeerin siia blogisse raamatus ilmunud teksti koos väikeste täiendustega. Laias laastus on kahte tüüpi jäätisemasinaid:1) Eelkülmutatud kausiga jäätisemasin, mille kauss tuleb enne jäätisetegu teatud ajaks (näiteks 24 tundi) sügavkülmikus hoida. 08:42 20.07.2017 kanalilt Eva köögis 1

18.07.2017

Teatav läbipõlemine. Mustika-vaarika toortort

Lõpuks ometi. Puhkus. Täna õhtuks on juba õige pisut toibumise tunne ning koos sellega saabub hämming seeüle, kuidas ma küll niiviisi ettevaatamatult endast kõik ära jagasin. Tahab ikka jätkuvalt õppimist, et mitte end nõndamoodi paremale ja vasakule laiali loopida, ükskõik kas siis heldusest või ülemäärasest vastutuse- ja kohusetundest. Kedagi süüdistada ka ei saa, sest küsida teadagi võib kõike, andja on see, kel peab aru peas olema. 21:59 18.07.2017 kanalilt Toidutegu 5

01.07.2017

Mallorcal esimesi päiksekiiri nautimas

Sel aastal läks nii, et niikui me Mehhikost tagasi koju jõudsime, hakkasime mõtlema sellele, kuhu järgmisena sõita. Kuidagi ei saanud veel küllalt. Välja arvatud meie Mannile, kes ütles, et kuhuiganes me jälle ka sõita ei plaani, tema tahab koolis käia. Niisiis juhtuski, et maikuu alguses käisime ära Mallorcal, mida olime juba ammu oma mõttes mõlgutanud. 19:06 01.07.2017 kanalilt Juc ja Co 7

13.06.2017

Sõnad said otsa

Sõnad said otsa. Kirjutan ja kustutan ja kõik tundub vale. Panen jooksuriided selga ja lähen. Jooksen tolmaval teel mööda taludest ning kibuvitsade ja lõhnavate hõbepuude tihnikusse mattunud mõisast, mille ma ükskord endale ostan. Edasi keeran metsavaheteele, kus ma kakskümmend aastat tagasi autoga sõitma õppisin. Päike paistab läbi alles õrnroheliste lehtede, vint aga kuulutab vihma ja maikellukesed lõhnavad. 21:17 13.06.2017 kanalilt Toidutegu 5

27.05.2017

Ăśheksa aastat Toidutegu. Tatrajahuga marja-purukook.

Ilmselgelt ei olnud see üheksa aastat tagasi kuigi arukas otsus hakata seda blogi avalikult pidama.  Kes see siis teadis, et lõpuks tahaks köögist kogunisti välja kolida ja hakata hoopis rohkem ütlema nii enda kui ilma ja inimeste kohta, aga nüüd enam hästi ei saa. 10:55 27.05.2017 kanalilt Toidutegu 5

09.05.2017

Uus raamat - Nostalgilised tordid ja koogid

"Nostalgilised tordid ja koogid" - minu neljas kokaraamat, mis toob teieni tordid, koogid, saiakesed ja küpsised nii nagu meie emad ja vanaemad neid mäletavad. Lisaks pereretseptidele (mitte ainult minu emalt, vaid laiemalt) võtsin retseptide koostamisel appi ka "Kondiitritöö tehnoloogia" (1975) ehk tolleaegsete kondiitrite käsiraamatu (sealt sain näiteks teada, et sefiiritordi vahele käis vanasti õunakreem ja tulemus on tõesti meeldiv). 10:02 09.05.2017 kanalilt Eva köögis 1

22.04.2017

Eva Pärtel tordid ja koogid Facebookis

Facebooki link SIIN. 17:48 22.04.2017 kanalilt Eva köögis 1

17.04.2017

11.04.2017

Sidruni-kohupiimatort

Ach, varakevad! See on kõige ilusam aeg aastast. Tasane, aga lubadusi ja lootust täis. Kui tuleb mai ja kõik ühekorraga pillavalt õitsema puhkeb, siis lisandub sesse kaunidusse kohe ka kiirustamine ja kaduviku pärast kurvastamine, sest eks ole eestlane ju see, kes juba märtsikuus paadunult teatab, et nojah, varsti on suvi läbi. Aga varakevad. 18:42 11.04.2017 kanalilt Toidutegu 5